Paleo dieet
Do’s and dont’s
Dit mag je eten
Uitleg
Tips
Voordelen
Producten

Paleo Dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het Paleo Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/bakd-raw-by-karolin-baitinger-748Mai03SJY-unsplash-768x512.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s:

 • Eet veel groenten en fruit.
 • Kies voor grasgevoerd, biologisch vlees en wild gevangen vis.
 • Eet noten, zaden en gezonde vetten zoals olijfolie en avocado’s.
 • Kies voor volle, onbewerkte voedingsmiddelen in plaats van bewerkte voedingsmiddelen.
 • Drink veel water en kruideninfusies.

Don’ts:

 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, snacks en fastfood.
 • Vermijd granen zoals tarwe, haver, gerst en rogge, en producten gemaakt van deze granen, zoals brood en pasta.
 • Vermijd zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.
 • Vermijd peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten.
 • Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/ella-olsson-2IxTgsgFi-s-unsplash-768x576.jpg

Dit mag je eten

 • Vlees (rund, varken, lam, gevogelte, wild, etc.)
 • Vis en zeevruchten (zalm, tonijn, garnalen, mosselen, etc.)
 • Eieren
 • Groenten (bladgroenten, broccoli, bloemkool, paprika, wortelen, etc.)
 • Fruit (bessen, appels, bananen, perziken, etc.)
 • Noten en zaden (walnoten, amandelen, cashewnoten, pompoenpitten, chia zaden, etc.)
 • Gezonde vetten (olijfolie, kokosolie, avocado’s, etc.)

“Het paleodieet bracht me terug naar de basis van voeding. Als een gezondere en energiekere versie van mezelf, heeft het me laten zien hoe krachtig natuurlijke voeding kan zijn.” – Sarah 36

“Het paleodieet bracht me terug naar de basis van voeding. Als een gezondere en energiekere versie van mezelf, heeft het me laten zien hoe krachtig natuurlijke voeding kan zijn.” – Sarah, 37

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/khloe-arledge-D_LMNbwmE7Y-unsplash-768x1125.jpg

Uitleg

Het doel van het paleodieet is om terug te keren naar een voedingspatroon dat meer in lijn ligt met dat van onze voorouders, die voornamelijk voedingsmiddelen aten die ze zelf konden jagen, verzamelen en kweken. Het idee is dat ons lichaam zich in de loop van miljoenen jaren heeft aangepast aan deze manier van eten en dat moderne voedingsmiddelen, zoals bewerkte producten en suiker, niet goed zijn voor ons lichaam en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

Bij het paleodieet zijn de voedingsmiddelen die je mag eten over het algemeen voedzaam en bevatten ze veel essentiële voedingsstoffen. Het dieet bestaat voornamelijk uit vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten en zaden. Het vermijdt bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die niet beschikbaar waren in het Paleolithicum, zoals granen, zuivelproducten en suiker.

Als je wilt beginnen met het paleodieet, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag eten. Het kan ook nuttig zijn om te weten hoe je maaltijden kunt plannen en voorbereiden, zodat je zeker weet dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn tal van online bronnen en kookboeken beschikbaar met recepten en tips voor het volgen van het paleodieet.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het paleodieet niet voor iedereen geschikt is. Als je bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, kan het moeilijk zijn om voldoende van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat het paleodieet niet alleen gaat om wat je eet, maar ook om hoe je leeft. Een gezonde levensstijl omvat naast een gezond voedingspatroon ook regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/farhad-ibrahimzade-KpOl9jV2aJM-unsplash-768x625.jpg

Tips

 1. Kies onbewerkte voedingsmiddelen: Richt je op hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, granen en kunstmatige ingrediënten.
 2. Bereid zelf je maaltijden: Zelf koken stelt je in staat om volledige controle te hebben over de ingrediënten in je maaltijden en helpt om verborgen toevoegingen te vermijden.
 3. Wees bewust van koolhydraten: Terwijl fruit en groenten essentieel zijn in het paleodieet, let op de consumptie van zetmeelrijke groenten en suikerrijk fruit om overmatige koolhydraatinname te voorkomen.
 4. Focus op goede vetten: Gezonde vetten zijn belangrijk in het paleodieet. Kies voor vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado, olijfolie, kokosolie en noten om aan je dagelijkse vetbehoefte te voldoen.
 5. Eet voldoende eiwitten: Inclusief eiwitbronnen zoals mager vlees, gevogelte, vis en eieren kan je helpen bij het behouden van spiermassa en het onderdrukken van de eetlust.
 6. Luister naar je lichaam: Ieder lichaam is anders, dus let goed op hoe je je voelt tijdens het dieet. Pas je portiegroottes aan en experimenteer met verschillende voedingsmiddelen om te ontdekken wat het beste voor je werkt.
 7. Zorg voor voldoende vezels: Hoewel granen worden vermeden in het paleodieet, kun je vezels binnenkrijgen via groenten, fruit en noten om een gezonde spijsvertering te bevorderen.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/conscious-design-I4e1cY1I0FQ-unsplash-768x511.jpg

Voordelen

 1. Verbeterde spijsvertering: Het paleodieet moedigt de consumptie aan van volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen zoals vezelrijke groenten en fruit. Dit kan leiden tot een betere spijsvertering en verlichting van spijsverteringsproblemen.
 2. Gewichtsverlies: Het dieet is vaak van nature laag in calorieën en suikers, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen en gezonde vetten kan ook helpen bij het verminderen van eetlust en het bevorderen van verzadiging.
 3. Verbeterde bloedsuikerspiegel: Door het vermijden van geraffineerde suikers en koolhydraatrijke voedingsmiddelen kan het paleodieet helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van pieken en dalen in de bloedsuikerwaarden.
 4. Verhoogde energie: Het paleodieet richt zich op voedingsmiddelen die voedzaam zijn en rijk aan voedingsstoffen. Dit kan leiden tot een betere energiebalans en een stabiele energie gedurende de dag.
 5. Lagere ontstekingsniveaus: Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het consumeren van voedingsmiddelen met natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen, zoals vis en gezonde vetten, kan bijdragen aan lagere ontstekingsniveaus in het lichaam.