Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het Low-FODMAP Dieet.
Do’s:
Don’ts:
Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid FODMAP’s in elk voedingsmiddel kan variëren en dat sommige voedingsmiddelen in beperkte hoeveelheden kunnen worden geconsumeerd.
“Het low FODMAP-dieet heeft mijn leven veranderd. Het heeft me geholpen mijn symptomen onder controle te houden en mijn maaltijden aan te passen aan mijn behoeften. Nu kan ik genieten van eten zonder me zorgen te maken over buikpijn en ongemak.” – Anne, 41
Het Low FODMAP-dieet is opgedeeld in drie fasen. De eerste fase is de eliminatiefase, waarbij voedingsmiddelen met hoge FODMAP-waarden volledig uit het dieet worden verwijderd. Dit duurt doorgaans tussen de 2 en 6 weken.
In de tweede fase, de herintroductiefase, worden geleidelijk aan FODMAP’s weer aan het dieet toegevoegd om te testen welke voedingsmiddelen symptomen veroorzaken en welke niet. Dit duurt meestal ongeveer 6 tot 8 weken.
Tot slot, in de aanpassingsfase, wordt de juiste hoeveelheid FODMAP’s bepaald die een persoon zonder symptomen kan verdragen. In deze fase worden de voedingsmiddelen met de laagste FODMAP-waarden opnieuw toegevoegd aan het dieet en worden de symptomen geobserveerd om de individuele tolerantie te bepalen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het Low FODMAP-dieet bedoeld is als tijdelijke eliminatie van FODMAP-rijke voedingsmiddelen om symptomen te verminderen. Het is niet bedoeld als een permanent dieet en het is belangrijk om te blijven genieten van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat.