Goede Stress: Wat Zijn de Voordelen?

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/11/jeshoots-com-2vD8lIhdnw-unsplash-768x512.jpg

Soms is stress hebben helemaal niet zo slecht.

We hebben herhaaldelijk gehoord dat stress ongezond is en dat we het zoveel mogelijk moeten proberen te beheersen.

Maar opgewonden raken is niet altijd een slechte zaak, zegt Richard Shelton, MD, vicevoorzitter voor onderzoek bij de Afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Alabama Birmingham. De vecht-of-vluchtreactie van het lichaam is tenslotte bedoeld ter bescherming, niet om schade aan te richten.

Hier is meer over goede stress en hoe een beetje kortetermijnangst eigenlijk voordelig kan zijn voor je hersenen en lichaam.

Bestaat Goede Stress?
Ja, dat doet het: Goede stress, ook bekend als eustress, is “de positieve stressreactie met optimale niveaus van stimulatie,” volgens de American Psychological Association (APA). Met andere woorden, het is stress die kan ontstaan door iets veeleisends maar plezierigs te doen. Enkele voorbeelden van activiteiten of gebeurtenissen die tot goede stress kunnen leiden, zijn:

  • Met pensioen gaan
  • Een gezin stichten
  • Voorbereiden op een nieuwe baan
  • Deelnemen aan een sportevenement

Hoewel goede stress ontstaat door anticipatie van iets opwindends, is het niet de enige soort stress met positievere uitkomsten. Het tegenovergestelde, distress – waar we aan denken als we aan stress denken, volgens de APA – kan ook voordelig zijn voor onze geest en ons lichaam.

Hoe Kan Stress Positief Zijn?
Kortetermijnreacties op stress, in het algemeen, kunnen ons eigenlijk helpen om met een stressvolle ervaring om te gaan, volgens MedlinePlus. Stress kan dus op verschillende manieren voordelig zijn.

Het Helpt de Hersenkracht te Stimuleren
Laagwaardige stressoren stimuleren de productie van hersenchemicaliën genaamd neurotrofinen en versterken de verbindingen tussen neuronen in de hersenen. Dit kan het primaire mechanisme zijn waardoor lichaamsbeweging (een fysieke stressfactor) de productiviteit en concentratie verhoogt, aldus Dr. Shelton.

Daarnaast gaf een in 2017 gepubliceerd overzicht in het EXCLI Journal aan dat stress het potentieel heeft om je geheugen in korte tijd voor sommige situaties te verbeteren (bijvoorbeeld als je een schriftelijk examen moet afleggen).

Het Kan de Immuniteit – Op Korte Termijn – Verhogen
“Wanneer het lichaam reageert op stress, bereidt het zich voor op de mogelijkheid van letsel of infectie,” legde Dr. Shelton uit. “Een manier waarop het dit doet, is door extra interleukinen te produceren – chemische stoffen die helpen bij de regulering van het immuunsysteem – die ten minste tijdelijke verdediging bieden.”

Specifiek kan het ervaren van kortetermijnstress immuniteitsgerelateerde bescherming bieden als iemand bijvoorbeeld gewond is of een infectie heeft, zoals vermeld in een studie in het Frontiers in Neuroendocrinology van april 2018.

Het Kan Je Weerbaarder Maken
Leren om met stressvolle situaties om te gaan, kan toekomstige situaties makkelijker beheersbaar maken. Dit is het idee achter de Navy SEAL-training, aldus Dr. Shelton – hoewel je zeker ook kunt profiteren van minder extreme ervaringen.

“Herhaalde blootstelling aan stressvolle gebeurtenissen geeft [SEALs] de kans om zowel een fysiek als psychologisch gevoel van controle te ontwikkelen, zodat ze, als ze daadwerkelijk in gevecht zijn, niet gewoon stoppen,” voegde Dr. Shelton toe.

Het Kan Je Motiveren Om Te Slagen
Stress kan net dat zetje zijn dat je nodig hebt om taken op het werk te voltooien. “Denk aan een deadline: die staart je in het gezicht en het zal je gedrag stimuleren om de situatie effectief, snel en productiever te beheren,” legde Dr. Shelton uit.

De sleutel, zei Dr. Shelton, is om stressvolle situaties te zien als een uitdaging die je aankunt, in plaats van een overweldigende, onoverkomelijke hindernis.

Samenvatting
Het is pas wanneer stress chronisch wordt, of wanneer we het gevoel hebben dat we de controle over een situatie verliezen, dat het een negatieve invloed heeft op onze gezondheid en welzijn. Als je nog steeds moeite hebt met het beheersen van stress, praat dan met een zorgverlener of een professionele geestelijke gezondheidszorg. Zij kunnen je helpen bij het vinden van stressmanagementtechnieken of behandelingen die het beste bij jou passen.