Vetarm dieet
Do’s and dont’s
Dit mag je eten
Uitleg
Voordelen
Producten

Vetarm dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het Vetarm Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/dessy-dimcheva-GRl0w5-OepM-unsplash-1-768x1152.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s:

 • Focus op het eten van voedingsmiddelen met onverzadigde vetten, zoals noten, zaden, avocado’s en vette vis.
 • Kies voor magere eiwitbronnen, zoals kip, vis, mager vlees en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en tofu.
 • Eet veel vezelrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volle granen.
 • Drink veel water en kruidenthee om gehydrateerd te blijven en het lichaam te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen.
 • Beweeg regelmatig en maak beweging een integraal onderdeel van je levensstijl om gewichtsverlies te bevorderen.

Don’ts:

 • Vermijd voedingsmiddelen met verzadigde en transvetten, zoals gebakken voedsel, fastfood, boter, kaas, vette vleessoorten en volle zuivelproducten.
 • Beperk je inname van voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals snoep, frisdrank, vruchtensappen en gebak.
 • Vermijd het gebruik van oliën bij het koken en kies in plaats daarvan voor stomen, grillen of bakken.
 • Wees voorzichtig met vetarme en vetvrije voedingsmiddelen, omdat deze vaak suiker en andere toevoegingen bevatten om de smaak te verbeteren.
 • Vermijd te veel bewerkte voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor volwaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig toegevoegde ingrediënten bevatten.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/clarissa-carbungco-ZCZL4f8WOpQ-unsplash-768x512.jpg

Dit mag je eten

 • Groenten en fruit: alle soorten groenten en fruit passen binnen een vetarm dieet.
 • Magere eiwitbronnen: kip zonder vel, kalkoen, vis, tofu, magere yoghurt, magere kwark, magere kaas en eieren.
 • Koolhydraten: volkoren brood, pasta, rijst en aardappelen.
 • Peulvruchten: linzen, bonen en kikkererwten.
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten, chiazaad en lijnzaad. Hoewel deze voedingsmiddelen vet bevatten, zijn het gezonde vetten en passen ze prima in een vetarm dieet, mits je er niet te veel van eet.

Het is belangrijk om te onthouden dat een vetarm dieet niet betekent dat je helemaal geen vetten meer mag eten. Het is juist belangrijk om gezonde vetten in beperkte mate toe te voegen aan je dieet, zoals onverzadigde vetten uit noten, zaden, avocado’s en vette vis. Het is echter aan te raden om verzadigde en transvetten, die vaak voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood, te vermijden.

“Het vetarme dieet heeft mijn energie verhoogd en me geholpen om gewicht te verliezen. Ik voel me nu beter dan ooit!” – Max, 56

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/neha-deshmukh-GoKXJaQoLQs-unsplash-768x1152.jpg

Uitleg

Een vetarm dieet is een manier van eten waarbij de focus ligt op het beperken van de inname van vetten tot minder dan 30% van de dagelijkse calorieën. Het doel van dit dieet is om gewichtsverlies te bevorderen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het is namelijk zo dat vetten meer calorieën per gram bevatten dan koolhydraten of eiwitten, waardoor het beperken van de inname van vetten kan helpen om de totale calorie-inname te verminderen. Hierdoor kan het lichaam meer vet verbranden voor energie en kan er gewichtsverlies optreden.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alle vetten slecht zijn. Onverzadigde vetten, zoals die in noten, zaden, avocado’s en vette vis, kunnen juist goed zijn voor het lichaam en zelfs helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Daarom is het van belang om te focussen op het beperken van verzadigde en transvetten, die vaak voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood. Door bewust te zijn van de verschillende soorten vetten en te kiezen voor gezonde vetten, kan een vetarm dieet op een verantwoorde manier worden gevolgd en kan het lichaam op een gezonde manier worden ondersteund.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/tadeusz-lakota-tk5LWGNiWVs-unsplash-scaled-e1695209484140-768x809.jpg

Voordelen

 • Gewichtsbeheersing: Een vetarm dieet kan helpen bij het verminderen van calorie-inname en het bevorderen van gewichtsverlies, waardoor het gemakkelijker is om een gezond gewicht te behouden.
 • Hartgezondheid: Het verminderen van verzadigde en transvetten in het dieet kan het risico op hartziekten verminderen en de gezondheid van het cardiovasculaire systeem verbeteren.
 • Cholesterolniveaus: Een vetarm dieet kan helpen om de slechte cholesterol (LDL) te verlagen en de goede cholesterol (HDL) te verhogen, wat gunstig is voor de algehele cholesterolbalans.
 • Diabetesbeheersing: Minder vetinname kan bijdragen aan een betere bloedsuikercontrole en insulinegevoeligheid, waardoor het risico op type 2 diabetes wordt verminderd.
 • Ondersteuning bij spijsvertering: Vetarme voedingsmiddelen zijn meestal lichter verteerbaar en kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en minder maagklachten.