Low carb dieet
Do’s and dont’s
Dit mag je eten
Uitleg
Voordelen
Producten

Low carb dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het Low carb Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/louis-hansel-5wgt37hkWfE-unsplash-768x637.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s:

 • Eet voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals groenten, fruit met laag suikergehalte, noten, zaden, vis en mager vlees.
 • Eet gezonde vetten, zoals olijfolie, kokosolie, avocado’s en noten.
 • Eet voldoende eiwitten om spierbehoud en herstel te ondersteunen, zoals mager vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
 • Drink voldoende water en andere caloriearme dranken zoals thee en koffie.
 • Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, die vaak veel toegevoegde suikers en koolhydraten bevatten.

Don’ts:

 • Vermijd voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers, zoals snoep, frisdrank, koekjes en gebak.
 • Vermijd zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst en aardappelen.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaar maaltijden en snacks, die vaak veel toegevoegde suikers en koolhydraten bevatten.
 • Beperk de inname van alcohol, omdat dit veel suikers en koolhydraten bevat.
 • Beperk de inname van fruit, omdat dit van nature veel suikers bevat.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/leigh-skomal-kMEeK6-Zu2Q-unsplash-768x579.jpg

Dit mag je eten

 • Eiwitten: vlees (rundvlees, kip, varkensvlees, lamsvlees, etc.), vis en zeevruchten (zalm, tonijn, garnalen, krab, etc.), eieren, tofu, tempeh, etc.
 • Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, noten en zaden (amandelen, walnoten, chiazaad, lijnzaad, etc.), avocado, vette vis, etc.
 • Groenten: bladgroenten (spinazie, sla, boerenkool, etc.), broccoli, bloemkool, paprika, courgette, aubergine, champignons, etc.
 • Zuivelproducten: kaas, yoghurt, kwark, etc.
 • Dranken: water, koffie, thee, ongezoete plantaardige melk (zoals amandelmelk, kokosmelk, etc.), suikervrije frisdrank, etc.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid koolhydraten die je consumeert afhankelijk is van je persoonlijke doelen en behoeften.

“Het koolhydraatarme dieet heeft me geleerd dat je niet hoeft in te leveren op smaak om gezond te eten. Ik geniet nog steeds van heerlijke maaltijden terwijl ik mijn doelen bereik.” – Laura, 39

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/nathan-dumlao-IjovY65WQiE-unsplash-768x1151.jpg

Uitleg

Het koolhydraatarme dieet, ook wel bekend als het low-carb dieet, is een voedingspatroon waarbij de nadruk ligt op het beperken van koolhydraten en het verhogen van de inname van eiwitten en gezonde vetten. Het doel van dit dieet is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof in plaats van koolhydraten.

Het koolhydraatarme dieet is gebaseerd op de theorie dat koolhydraten de bloedsuikerspiegel en insulinespiegel snel verhogen. Hierdoor kan het lichaam meer vet opslaan en minder vet verbranden. Door de inname van koolhydraten te beperken, wordt het lichaam gedwongen om vet te gebruiken als brandstof, waardoor gewichtsverlies kan optreden.

Er zijn verschillende soorten koolhydraatarme diëten. Sommige diëten, zoals het keto-dieet, beperken de koolhydraten tot zeer lage niveaus, terwijl andere diëten iets meer koolhydraten toestaan. Over het algemeen beperken deze diëten echter de inname van bewerkte koolhydraten, zoals suiker en wit brood, en richten ze zich op het consumeren van eiwitrijke voedingsmiddelen, fruit en  groenten.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/samia-liamani-jLc6cUhVjjA-unsplash-768x1152.jpg

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het koolhydraatarme dieet is dat het kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies. Door de inname van koolhydraten te beperken, kan het lichaam meer vet verbranden, waardoor overtollig vet wordt verminderd. Bovendien kan het dieet gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2, omdat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.