Ketogeen dieet
Do’s and dont’s
Dit mag je eten
Uitleg
Voordelen
Producten

Ketogeen dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het Ketogeen Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/felicia-buitenwerf-VTmyvLRpkM0-unsplash-768x1169.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s:

 • Verminder je koolhydraatinname tot minder dan 50 gram per dag en verhoog de inname van vetten tot ongeveer 70-80% van je totale calorie-inname.
 • Eet voornamelijk voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten zoals vis, noten, avocado’s, olijfolie en kokosolie.
 • Eet matige hoeveelheden van eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
 • Drink voldoende water en hydrateer jezelf goed.
 • Eet vezelrijk voedsel zoals groenten, zaden en noten.
 • Blijf regelmatig bewegen en sporten.

Don’ts:

 • Vermijd koolhydraatrijk voedsel zoals brood, pasta , aardappelen, rijst en suikerrijke voedingsmiddelen.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en producten die toegevoegde suikers bevatten.
 • Beperk de inname van fruit en kies voor bessen met een laag suikergehalte.
 • Vermijd alcoholische dranken en frisdranken.
 • Eet geen ongezonde transvetten die in gebakken en gefrituurd voedsel, margarine en bewerkte voedingsmiddelen te vinden zijn.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/farhad-ibrahimzade-KpOl9jV2aJM-unsplash-768x625.jpg

Dit mag je eten

Dit mag je eten

 • Vetten: olijfolie, kokosolie, boter, ghee, avocado, noten, zaden, vet vlees (zoals spek en rundvlees), vette vis (zoals zalm en makreel)
 • Eiwitten: gevogelte (zoals kip en kalkoen), vis (zoals tonijn en forel), eieren, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees
 • Groenten: bladgroenten (zoals spinazie en boerenkool), broccoli, bloemkool, courgette, paprika, champignons, ui, knoflook
 • Zuivel: kaas, volvette yoghurt, boter
 • Dranken: water, koffie, thee, suikervrije dranken, ongezoete amandelmelk

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en suikerhoudende voedingsmiddelen, niet passen binnen het keto dieet.

Met Keto voel ik me energiek en fit!” – Mila, 28

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/nadine-primeau-l5Mjl9qH8VU-unsplash-768x1024.jpg

Uitleg

Het ketogene dieet, ook wel bekend als het keto dieet, is een dieet dat gericht is op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten om het lichaam in een staat van ketose te brengen. Dit is een metabole toestand waarbij het lichaam ketonen gebruikt als brandstof in plaats van glucose. Het doel van het dieet is om het lichaam te dwingen om vet te verbranden in plaats van koolhydraten, wat kan leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen.

Het keto dieet is gebaseerd op een strikte verdeling van macronutriënten: ongeveer 70-80% van de totale calorie-inname moet afkomstig zijn van vetten, 20-25% van eiwitten en minder dan 5-10% van koolhydraten. Dit betekent dat voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vetten, zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden en avocado’s, de basis vormen van het dieet. Voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte, zoals suikerhoudende dranken, brood, pasta, rijst en aardappelen, moeten worden vermeden of beperkt tot een minimum.

Het keto dieet kan moeilijk zijn om te volgen omdat het veel restricties kent en het kan even duren voordat je lichaam zich aanpast aan het verbranden van vetten in plaats van koolhydraten. Het is ook belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en ervoor te zorgen dat je voldoende vezels eet. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor gezonde vetten en groenten met een laag koolhydraatgehalte, zoals bladgroenten en koolsoorten.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/zahra-amiri-3GUn7wUs52I-unsplash-768x512.jpg

Voordelen

Het ketogene dieet wordt vaak gebruikt als een manier om af te vallen, maar het kan ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Het kan ook helpen bij bepaalde neurologische aandoeningen, zoals epilepsie.