5:2 dieet
Do’s and dont’s
Dit mag je eten
Uitleg
Voordelen
Producten

5:2 dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het 5:2 Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/ella-olsson-6UxD0NzDywI-unsplash-768x576.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s 

 • Drink voldoende water, kruidenthee en andere dranken zonder calorieën tijdens het vasten om gehydrateerd te blijven.
 • Eet voedzame voedingsmiddelen tijdens de vijf niet-vastendagen, inclusief groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.
 • Eet maaltijden met een normale portiegrootte tijdens de niet-vastendagen en eet niet te veel calorieën.
 • Plan je maaltijden en vastendagen van tevoren om te voorkomen dat je ongezonde voedingsmiddelen eet tijdens de niet-vastendagen.

 

Don’ts

 • Eet niet te veel calorieën tijdens de niet-vastendagen. Het 5:2 dieet werkt alleen als je een caloriebeperking hebt in het algemeen.
 • Eet niet te veel ongezonde voedingsmiddelen tijdens de niet-vastendagen, zoals gefrituurd voedsel, snoep en fastfood.
 • Ga niet voorbij aan je hongergevoel tijdens de vastendagen en eet niet meer dan wat is toegestaan.
 • Volg het 5:2 dieet niet als je een eetstoornis hebt of als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Raadpleeg altijd een arts voordat je met een dieet begint.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/jo-sonn-M-tzZD5z720-unsplash-scaled-e1695198485155-768x512.jpg

Dit mag je eten

 • Groenten en fruit: deze moeten de basis vormen van elke maaltijd. Kies voor verschillende soorten groenten en fruit om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Mager eiwit: kip, kalkoen, vis en tofu kunnen je helpen om verzadigd te blijven tijdens de vastendagen.
 • Volkoren granen: zoals bruine rijst, quinoa, haver, volkoren brood en pasta kunnen je helpen om langer vol te blijven.
 • Gezonde vetten: zoals avocado, noten, zaden en olijfolie kunnen je helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je langer vol te voelen.

Vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, verwerkt voedsel en voedingsmiddelen met veel verzadigde en transvetten. Het is ook belangrijk om de inname van alcohol te beperken en voldoende water te drinken tijdens de eetperioden.

“Met 5:2 behaal ik mijn doelen stap voor stap.” – Stef 24

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/tania-melnyczuk-xeTv9N2FjXA-unsplash-768x573.jpg

Uitleg

Op de vastendagen eet je minder calorieën dan normaal. Het aantal calorieën dat je consumeert is meestal beperkt tot 500-600 calorieën per dag voor vrouwen en 600-700 calorieën per dag voor mannen. Op deze dagen wordt er aangeraden om vooral eiwitrijke voeding te eten, omdat dit ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt.

Op de vijf normale eetdagen mag je normaal eten, maar het wordt wel aangeraden om gezonde voeding te eten en te letten op de portiegrootte. Het is belangrijk om tijdens deze dagen gezonde voeding te eten, omdat je anders het risico loopt om al het gewichtsverlies tijdens de vastendagen weer terug te krijgen.

Het 5:2-dieet is flexibel en je kunt het aanpassen aan je eigen levensstijl. De vastendagen hoeven niet opeenvolgend te zijn en je kunt zelf bepalen welke dagen je wilt vasten. Het is echter wel belangrijk om vastendagen gelijkmatig te verspreiden over de week.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/sweet-life-Uasv3yIhdns-unsplash-768x512.jpg

Voordelen

Het 5:2-dieet is populair omdat het gemakkelijk te volgen is en geen speciale voedingsmiddelen vereist. Het kan ook leiden tot gewichtsverlies, een verlaging van de bloedsuikerspiegel en een vermindering van het risico op bepaalde ziektes.

Andere intermitterend vasten diëten