1000 Calorieën
Do’s and dont’s
Uitleg
Voordelen
Dit mag je eten
Producten

1000 Calorieën Dieet ondersteunende producten

Klik hier naast om een video te bekijken en meer te weten te komen over de producten die je kunnen ondersteunen bij het 1000 Calorieën Dieet.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/tania-melnyczuk-xeTv9N2FjXA-unsplash-768x573.jpg

Do’s and Don’ts

Do’s:

 • Raadpleeg eerst je huisarts voordat je begint met een dieet met zeer weinig calorieën, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
 • Plan je maaltijden van tevoren om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Eet voornamelijk eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, tofu, magere zuivelproducten en eieren om spiermassa te behouden.
 • Eet veel groenten en fruit voor de nodige vitamines, mineralen en vezels.
 • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Don’ts:

 • Ga niet te lang door met een 1000 calorieën dieet, omdat het zeer moeilijk is om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen bij een dergelijk laag aantal calorieën. Een periode van twee weken wordt als veilig beschouwd.
 • Beperk de consumptie van verwerkt voedsel, suikers en koolhydraten, maar elimineer ze niet volledig, omdat deze voedingsstoffen nog steeds belangrijk zijn voor je lichaam.
 • Vermijd alcohol en andere caloriehoudende dranken, omdat deze je calorie-inname snel kunnen verhogen.
 • Onderbreek het dieet niet met een ‘cheatdag’, omdat dit kan leiden tot een terugval in je dieet en gewichtstoename.
 • Overslaan van maaltijden of het overslaan van hele voedselgroepen is geen goed idee, omdat je hierdoor belangrijke voedingsstoffen mist die essentieel zijn voor je gezondheid.
https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/09/priyanka-singh-Vs5aLVkgcRk-unsplash-768x559.jpg

Dit mag je eten

 • Magere eiwitten: mager vlees, gevogelte zonder vel, vis, tofu, tempeh, peulvruchten zoals bonen en linzen
 • Groenten: alle soorten groenten zijn goed, maar kies vooral voor groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en sla
 • Fruit: kies voor fruit met een laag suikergehalte zoals bessen, grapefruit en appels
 • Complexe koolhydraten: volkorenbrood, bruine rijst, quinoa, havermout
 • Gezonde vetten: noten, zaden, avocado, olijfolie

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en om suikerhoudende dranken en alcohol te vermijden. Het is ook aan te raden om kleine maaltijden te eten gedurende de dag, bijvoorbeeld 5-6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote maaltijden. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en om hongergevoelens te verminderen.

“Met het 1000 calorieën dieet voel ik me energiek en in controle. Het is verbazingwekkend hoe doelgerichte voeding mijn lichaam ondersteunt en me helpt mijn gezondheidsdoelen te bereiken.” – Emma, 37

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/jenny-liu-X68a4jPM4c4-unsplash-768x1024.jpg

Uitleg

Het dieet vereist dat je je dagelijkse calorie-inname beperkt tot 1000 calorieën of minder. Dit betekent dat je moet letten op de hoeveelheid voedsel die je eet en de calorieën die je binnenkrijgt. Een volwassen man heeft normaal gesproken tussen de 2000 en 2500 calorieën nodig, terwijl een volwassen vrouw ongeveer tussen de 1500 en 2000 calorieën nodig heeft. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat het beperken van je calorie-inname tot 1000 calorieën of minder per dag een radicale verandering in je eetgewoonten vereist.

Een handige tip bij dit dieet is om voldoende eiwitten, groenten en fruit te eten, terwijl je het aantal koolhydraten en vetten vermindert. Eiwitten en vezels geven een langer gevoel van verzadiging, terwijl het beperken van koolhydraten kan helpen om de insulinespiegel laag te houden en de vetverbranding te stimuleren.

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven en hongergevoelens te verminderen. Het is aan te raden om regelmatig te bewegen om de stofwisseling te stimuleren en gewichtsverlies te bevorderen.

Een belangrijk nadeel van dit dieet is dat het kan leiden tot voedingsdeficiënties als het niet goed wordt gepland en gevolgd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en mineralen, door het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Tot slot is het aan te raden om dit dieet slechts voor een korte periode te volgen en het daarna te combineren met een gezond en evenwichtig dieet om op de lange termijn gewichtsverlies te behouden.

https://voldafar.nl/wp-content/uploads/2023/06/zahra-amiri-3GUn7wUs52I-unsplash-768x512.jpg

Voordelen

 • Gewichtsverlies: Het beperken van de calorie-inname kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, wat gunstig kan zijn voor mensen die snel resultaat willen zien.
 • Portiebeheersing: Het dieet moedigt bewuste portiebeheersing aan, waardoor je meer aandacht besteedt aan de hoeveelheid voedsel die je consumeert.
 • Eenvoud: Het tellen van calorieën kan de eetgewoonten vereenvoudigen en bewustwording vergroten over de voedingswaarde van voedsel.
 • Snelle resultaten: Het beperken van calorieën kan leiden tot snelle zichtbare resultaten, wat motiverend kan zijn voor degenen die snel vooruitgang willen boeken.
 • Leerzaam: Het dieet kan je bewust maken van de calorie-inhoud van verschillende voedingsmiddelen, wat helpt bij het maken van gezondere keuzes.
 • Flexibiliteit: Binnen de limiet van 1000 calorieën kun je nog steeds gevarieerde en smakelijke maaltijden en snacks samenstellen.