8 Dingen Die Je Moet Weten Over De Energielevels Van Je Lichaam							            
							

						            

Als je last hebt van een gebrek aan energie of vermoeidheid, leer dan de mogelijke oorzaken kennen en krijg tips om de energieniveaus van je lichaam te verhogen.

Het is geen wonder dat zoveel van ons worstelen met energieproblemen. We gaan, gaan, gaan van ‘s ochtends tot ‘s avonds, draaiend op weinig anders dan vastberadenheid en cafeïne. Maar het hoeft niet zo te zijn. “De realiteit is dat je een echte boost kunt krijgen door een paar eenvoudige veranderingen aan te brengen,” zei Nada Milosavljevic, MD, voormalig directeur van het programma voor integratieve gezondheid bij Massachusetts General Hospital. Daarom hebben we een gids samengesteld voor energie gedurende de hele dag. Het zit boordevol bewezen strategieën die je energiek houden terwijl je door je to-dolijst heen gaat.

Je leert ook over verrassende energie-uitputters (sociale media, we kijken naar jou) – en hoe je kunt voorkomen dat ze je mojo stelen.

 

Allergieën Kunnen Je Uitgeput Achterlaten

Allergieën, specifiek allergische rhinitis, worden geassocieerd met een verstopte neus en jeukende ogen, maar vermoeidheid is een ander symptoom. Het CDC schat dat allergische rhinitis elk jaar 60 miljoen Amerikanen treft. Mensen met hooikoorts voelen zich vaak traag maar realiseren zich niet waarom.

“Je besteedt zoveel tijd aan proberen te ademen, dat je geen energie meer hebt voor iets anders,” zei allergoloog Neeta Ogden, MD, gevestigd in New Jersey, woordvoerder van het American College of Allergy, Asthma & Immunology. Je verstopping kan je ook ‘s nachts wakker houden.

Over-the-counter neussprays met steroïden (zoals Nasacort en Flonase) verlichten effectief de verstopping en verbeteren de kwaliteit van leven – inclusief vermoeidheid en slaapproblemen – bij mensen met seizoensgebonden allergieën. Dr. Ogden stelde voor om een spray te combineren met een dagelijkse dosis van een OTC niet-sederend antihistaminicum (zoals Claritin of Allegra); het medicijn blokkeert de werking van histamine, de verbinding die neussymptomen veroorzaakt. Voor het beste resultaat begin je een paar weken voor het snuffelseizoen met de behandeling.

 

Je Kunt Nog Steeds Vermoeid Zijn Na Een Volledige Nachtrust

In een onderzoek gepubliceerd in maart 2015 in Sleep Health, raadde de National Sleep Foundation zeven tot acht uur per nacht aan voor volwassenen. Als je een volledige nacht slaapt maar vermoeid wakker wordt, krijg je misschien niet echt rustgevende slaap. Je wilt misschien met een zorgverlener praten over een mogelijke onderliggende oorzaak, zoals een slaapstoornis.

Het CDC meldt dat de meest voorkomende slaapstoornissen slaapapneu, slapeloosheid, narcolepsie en restless legs-syndroom (RLS) zijn. Maar er zijn veel andere slaapstoornissen.

Als je zorgverlener vermoedt dat je slaapapneu hebt – wat het NIH definieert als een aandoening waarbij je ademhaling stopt en begint terwijl je slaapt – kunnen ze je doorverwijzen naar een slaapcentrum. De meeste gevallen kunnen worden gediagnosticeerd met een thuistest, zei Raj Dasgupta, MD, professor in de slaapgeneeskunde aan de University of Southern California en woordvoerder van de American Academy of Sleep Medicine. Een analyse gepubliceerd in januari 2018 in Sleep Medicine concludeerde dat alcoholgebruik geassocieerd was met een verhoogd risico op slaapapneu.

Sommige gevallen van slaapapneu kunnen vereisen dat je slaapt met een continue positieve luchtwegdruk (CPAP)-machine, die een constante luchtstroom levert om je luchtwegen open te houden. Een review gepubliceerd in september 2015 in Therapeutic Advances in Chronic Diseases zei dat nasale CPAP-machines effectief slaapapneusymptomen en de kwaliteit van leven konden verbeteren.

 

Beweging Is De Ultieme Oppepper

Het blijkt dat lichaamsbeweging je energie daadwerkelijk kan verhogen (zelfs als een sessie je bezweet en buiten adem achterlaat).

“Wanneer je sport, laat je hormonen zoals adrenaline vrij,” zei Sabrena Jo, een senior director van wetenschap en onderzoek bij de American Council on Exercise (ACE). “Dit hormoon vertelt ons lichaam eigenlijk om gevoelens van pijn en vermoeidheid te negeren en tegelijkertijd de bloedstroom naar grote spieren te verbeteren.” Als gevolg daarvan kan een training je met meer energie achterlaten dan je ervoor had – een effect dat enkele uren kan aanhouden.

Onthoud: het idee is om je training energiek af te sluiten, niet uitgeput. “Als je je verslagen voelt… is dat een teken dat je moet terugschakelen,” zei Jo.

 

Krijg Je Genoeg Vitamine D Binnen?

Vitamine D staat bekend om het gezond houden van je botten (het maakt het gemakkelijker om calcium op te nemen) en je immuunsysteem sterk, volgens het NIH. Je lichaam produceert het wanneer je huid in de zon is of wanneer je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine D. Het kan moeilijk zijn om een vitamine D-tekort op te merken omdat het soms geen symptomen oplevert, maar een in oktober 2019 gepubliceerde studie in Nutrients merkte op dat oudere volwassenen met lagere niveaus van vitamine D vermoeidheid meldden. Een in 2020 gepubliceerde studie in Current Pharmaceutical Design vond ook dat vitamine D de regulering van de slaap kan beïnvloeden.

Aangezien het moeilijk kan zijn om een voldoende hoeveelheid van deze vitamine uit voedsel te halen (bronnen zijn vette vis, eieren en verrijkte melk), kan je zorgverlener een supplement aanbevelen.

 

Hoe Je Sociale Media Kunt Gebruiken Zodat Het Energizerend Is, Niet Uitputtend

Er zijn twee redenen waarom sociale media energie kunnen kosten, zei Brian Primack, MD, Ph.D., universitair hoofddocent geneeskunde, kindergeneeskunde en klinische en translationele wetenschappen aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine. “Enerzijds kijk je naar de samengestelde foto’s van iedereen en word je depressief omdat je leven er niet zo perfect uitziet,” legde Dr. Primack uit. “Maar aan de andere kant wordt ook alles wat negatief is, versterkt. Geen van beide uitersten is goed.”

We zijn nog steeds bezig met het bestuderen van de effecten van sociale media op de geestelijke gezondheid. Het onderzoek van Primack, gepubliceerd in juli 2018 in het American Journal of Preventive Medicine, wijst op een correlatie tussen het gebruik van sociale media en het gevoel van isolatie, evenals een neiging voor jongvolwassenen om depressie te ontwikkelen.

Doelloos scrollen op je telefoon lijkt misschien een manier om te ontspannen of een pauze te nemen, maar een in september 2019 gepubliceerde studie in het Journal of Behavioral Addictions meldde dat op je mobiele telefoon zijn de hersenen niet effectief oplaadt.

Nog niet klaar om volledig af te melden? Probeer je “vrienden” te beperken tot je echte vrienden. “Als je iemand niet kent, is de kans groter dat je een misverstand hebt of van streek raakt door iets in hun feed,” zei Dr. Primack. “Maar sociale media gebruiken om contact te maken met oude vrienden kan het tegenovergestelde effect hebben – het is energiek.”

 

Het Voedsel Dat Je Eet

Voedsel levert calorieën of eenheden energie. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn drie macronutriënten die je lichaam nodig heeft.

Giftige dieetartikelen labelen koolhydraten als “slecht”, maar in werkelijkheid zijn koolhydraten – suiker, fruit, groenten, vezels en peulvruchten – noodzakelijke energiebronnen, volgens StatPearls. Koolhydraten kunnen “eenvoudig” of “complex” zijn. Eenvoudige koolhydraten verhogen snel je bloedsuikerspiegel. Complex koolhydraten duren langer om te verteren en verhogen bloedsuikerspiegels geleidelijker.

Eenvoudige koolhydraten – vaak te vinden in snoep, frisdranken, sappen en suikerhoudende ontbijtgranen – kunnen je energie snel verhogen, maar je kunt kort daarna een “inzinking” ervaren. Complex koolhydraten – zoals fruit, groenten, ongeraffineerde volle granen en zilvervliesrijst – kunnen je energie gedurende de dag verhogen.

Een analyse gepubliceerd in oktober 2019 in Nutrients meldde een relatie tussen overmatige slaperigheid overdag en het eten van voedsel met veel verzadigd vet. Voedingsmiddelen met veel verzadigd vet zijn onder meer vlees, boter, kaas, ijs en gefrituurd voedsel, volgens de American Heart Association.

Het komt erop neer dat het handhaven van een uitgebalanceerd dieet dat zowel eenvoudige als complexe koolhydraten bevat, je kan helpen energiek te blijven.

 

Neem Pauzes Die Je Opladen

Dat advies lijkt misschien eenvoudig, maar in de wereld van vandaag kan het nemen van een pauze zeker onmogelijk lijken. Maar door gedurende de werkdag tijd te vinden om pauzes te nemen die je echt opladen, kun je profiteren van je energie en focus.

Denk na over de manier waarop je pauzes neemt – ga je van de ene taak naar de andere en ga je alleen even pauzeren om door e-mails te scrollen, te bladeren in een online winkel of te posten op sociale media? Deze “pauzes” kunnen je eigenlijk uitputten.

Dus wat kun je doen? Het Learning Center aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill suggereert creatief zijn (dagdromen, kleuren, leren); bewegen (naar buiten gaan, strekken); voeden (water drinken, koffie of thee); en socialiseren (een vriend bellen).

Overigens is er meer onderzoek nodig om te begrijpen of er een exacte pauzetijd en -frequentie bestaat. Wees dus niet te streng voor jezelf, en neem niet aan dat als je geen volledig uur kunt missen, een pauze niet de moeite waard is. Zelfs een paar minuten weg van je taak kan je energiek of meer gefocust doen voelen.

En trouwens, experts begrijpen niet volledig of en hoe “power” naps je echt kunnen opladen. Een review gepubliceerd in september 2017 in Sleep Medicine concludeerde dat er meer onderzoek nodig is op dit gebied. Dus maak je geen zorgen als je leven geen ruimte heeft voor een middagdutje.

 

Wanneer Vermoeidheid Een Symptoom Is

Het gevoel uitgeput te zijn, is niet altijd een probleem dat kan worden opgelost met gewone veranderingen in levensstijl. Soms is er een onderliggende medische oorzaak, aandoening of verklaring waarom je je vermoeid voelt.

Als je het gevoel hebt dat je genoeg slaapt, vol zit met vitamine-D-rijk voedsel, en je stressniveaus onder controle zijn, praat dan met een zorgverlener over het testen op een onderliggende oorzaak van een laag energieniveau. Aandoeningen zoals ijzergebreksanemie en coeliakie zijn twee voorbeelden van aandoeningen die vermoeidheid kunnen verhogen.

Bovendien beïnvloedt hypothyreoïdie – wanneer je schildklier niet genoeg hormonen produceert – bijna vijf van de honderd Amerikanen, volgens het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), en kan extreme vermoeidheid veroorzaken. “Je gaat het gevoel hebben dat je constant een tekort aan brandstof hebt,” vertelde Dr. Milosavljevic aan Health.

Vermoeidheid en uitputting kunnen ook een teken zijn van hartziekte of -falen. “Patiënten zeggen vaak dat ze zich moe voelen in hun borst,” zei Dana Simpler, MD, een internist in Baltimore. Houd er rekening mee: de American Heart Association merkt op dat elk teken van hartziekte op zichzelf geen reden tot alarm is. Praat met een zorgverlener als je vermoeidheid ervaart naast kortademigheid, aanhoudend hoesten en piepen, opgezwollen benen en voeten, verlies van eetlust, verminderd denken, een versnelde hartslag of pijn op de borst.